Miniopas yrityksesi talouteen ja veroihin

Tärkeimmät luvut ja kirjanpidon termit, jotka toiminimiyrittäjän tulee tuntea.

Rohkeasti yrityksen numerot haltuun

Eikö yrityksesi numeropuoli oikein aukea? Menevätkö alvit, taseet ja alarajahuojennukset yli hilseen? Tai eikö talouspuoli oikein edes kiinnosta – tai ainakaan siihen liittyvä termistö?

Tämä on varmasti monelle pienyrittäjälle tuttua. Yrittäjyydessä kiinnostaa se oman jutun tekeminen, ei kirjanpidon pyörittely tai arvonlisäverojen laskeminen. 

Tietyt tehtävät kannattaa ehdottomasti ulkoistaa kirjanpitäjälle. Tämä on vain fiksua. Ulkoistaminen ei kuitenkaan tarkoita, että numeroista ei kannattaisi olla itse kiinnostunut. 

Tämän oppaan tarkoitus on tutustuttaa sinut toiminimiyrittäjän talouden, verotuksen  ja  kirjanpidon termeihin ja lukuihin. Sinusta ei tule tämän jälkeen kirjanpidon ammattilaista, mutta ymmärrrät vähän paremmin, mistä kirjanpitäjäsi puhuu viitatessaan taseeseen, tuloslaskelmiin ja muihin talouden osasiin.

Kirjanpidon termit tutuksi pienyrittäjälle

 

"Yrittäjyydessä kiinnostaa se oman jutun tekeminen, ei kirjanpidon pyörittely tai arvonlisäverojen laskeminen."

Yrityksesi talouden perussanasto

Oli yritystoimintasi sitten vain pientä sivutoimista lisätuloa tai kasvuun tähtäävää liiketoimintaa, on sinun syytä olla perillä yrityksesi raha-asioista ja talouden kehityksestä. 

Kun ymmärrät taloutta ja sen kehityssuuntaa, teet parempia päätöksiä. Kun olet perillä laskelmista, on sinun helpompi esimerkiksi tarkistaa, onko hinnoittelusi kohdillaan tai oletko arvioinut ennakkoverosi oikein.

Pureudutaan seuraavaksi muutamaan toiminimiyrittäjän keskeisimpään taloustermiin.

 

Kassavirta – tulevat ja lähtevät rahat

Kassavirta tarkoittaa yksinkertaisesti rahaa, joka “virtaa” sisään yrityksen kassaan ja sieltä ulos. Käytännössä siis yritystilillesi tulevat ja sieltä lähtevät rahat.

Positiivinen kassavirta tarkoittaa, että tilille tulee enemmän rahaa kuin sieltä lähtee, ja se on yrityksen elinehto. Jos menoja on jatkuvasti enemmän kuin tuloja, ei yritys pysy pystyssä.

Seuraa kassavirtaasi helposti HolvissaHolvin visuaalisesta kotinäkymästä näet yhdellä silmäyksellä, miten kassavirtasi kehittyy ja miltä loppukuun saldoennuste näyttää.

 

Mitä kassavirta kertoo?

Lyhyellä aikavälillä kassavirran perusteella voi arvioida yrityksen maksuvalmiutta. Se kertoo, onko yrityksellä varaa maksaa tulevat laskut tai tehdä investointeja. Pitkällä aikavälillä kassavirtalaskelma kertoo yrityksen kannattavuudesta – tekeekö yritys voittoa ja milloin yrityksen kannattaa investoida esimerkiksi kasvuun.

Tulot ja menot – pidä näitä silmällä

Yllä mainittu kassavirta kuvastaa yrityksen tuloja ja menoja. Tulot ja menot ovat melko itsestään selviä: tulot ovat rahaa, jota tulee sisään yrityksesi kassaan ja menot ovat yrityksesi kuluja eli maksettavaa rahaa.

Kaikki yrityksen tulot ja menot on kirjattava kirjanpitoon. Eli jokainen lähettämäsi lasku ja sen maksu kirjataan ylös. Sama juttu kulujen kanssa: vuokrat, puhelinlaskut, toimistotarvikkeet – kaikki merkitään kirjanpitoon kulupuolelle.

Holvi Bookkeeper – toiminimen kirjanpito edullisesti ja helposti

Holvissa kaikki tulosi ja menosi ovat kätevästi yhdellä tilillä. Voit lisätä kuitit ja kategorisoida tulot ja menot oikeisiin kirjanpitoluokkiin suoraan tililtäsi.

 

Liikevaihto ja tulos eivät ole sama asia

Liikevaihto ja tulos ovat kaksi eri asiaa. Yksinkertaistetusti: Liikevaihto on tilikauden koko myynti ilman arvonlisäveroa. Tulos taas on tilikauden tulot miinus menot. Tästä tuloksesta maksat veroa.

Liikevaihto kertoo siis vain myynnin volyymistä – mutta ei siitä, tehdäänkö voittoa vai ei. Tulos sen sijaan paljastaa, mitä jäi “viivan alle”.

 

Kirjanpidon termit – tärkein kirjanpitosanasto

Kirjanpito kannattaa jättää ihan suosiolla alan ammattilaiselle. Vaikka kirjanpito ja numerot tuntuisivat luotaantyöntäviltä, opi kiinnostumaan niistä. Kirjanpitäjän on hyvä hoitaa paperityöt, mutta yhteydenpitonne on huomattavasti helpompaa, kun sinäkin olet perillä kirjanpidon termeistä ja sanastosta.

 

Tilikausi

Tilikausi on kirjanpidon jakso. Tilikausi on yleensä 12 kuukautta, ja toiminimiyrittäjillä se on tyypillisesti kalenterivuosi. 

Yhdenkertainen ja kahdenkertainen kirjanpito

On olemassa kahdenlaista kirjanpitoa: yhdenkertaista ja kahdenkertaista.

Yleensä kirjanpitovelvollisen on pidettävä kahdenkertaista kirjanpitoa, jossa jokaisesta tapahtumasta merkitään rahan lähde ja rahan käyttö. Kaksinkertainen kirjanpito tarkoittaa, että kaikki kirjaukset tehdään kahdelle kirjanpidon tilille: debet (veloituskirjaus) ja kredit (hyvityskirjaus).

Toiminimiyrittäjille on kuitenkin yleensä mahdollista tehdä yhdenkertaista kirjanpitoa. Tällöin tapahtumat kirjataan vain yhden kerran kirjanpitoon sen mukaan, miten raha yrityksen tilillä liikkuu. Esimerkiksi: kun maksu tehdystä työstä tulee tilille, tulo merkitään kirjanpitoon tuolle maksupäivälle. 

 

Kirjanpidon sanasto on hyvä olla hanskassa

Holvi Zen -pakettiin kuuluu yhdenkertainen kirjanpito toiminimille. Kirjanpitäjä hoitaa paperityöt puolestasi, joten sinun ei tarvitse opetella kirjanpidon yksityiskohtia.

 

Tuloslaskelma auttaa tarkastelemaan yrityksen taloutta

Tuloslaskelma kuvaa yrityksen taloutta valitulta ajanjaksolta. Se voi olla esimerkiksi kuukausittain tehtävän kirjanpidon tulos, jonka kirjanpitäjä toimittaa sinulle tai koko tilikauden lopuksi tehtävä tuloslaskelma.

Tuloslaskelmasta selviävät yrityksen tulot ja menot sekä tulos, eli kuinka paljon yritys on joko tehnyt voittoa tai tappiota. Lue tuloslaskelma siis huolella, kun kirjanpitäjä toimittaa sen sinulle.

 

Tase kertoo yrityksen varallisuudesta 

Tase on kirjanpitoon liittyvä laskelma, josta selviää yrityksen varallisuus ja velat. Tase kertoo yrityksen varallisuudesta yhdellä hetkellä eli se ei kata pidempää ajanjaksoa, toisin kuin tuloslaskelma.

 

Tosite – pidä kuitit visusti tallessa

Tosite on ikään kuin todiste yrityksen tuloista ja menoista. Jokaisessa kirjanpitotapahtumassa pitää olla tosite. 

Käytännössä tosite on esimerkiksi lasku tai ostokuitti. Kun ostat vaikkapa toimistotarvikkeita yrityksellesi, muista säilyttää ostokuitti ja liittää se maksutapahtuman yhteyteen. Näin voit vähentää oston yrityksen kuluna. 

Kirjanpitomateriaali, sisältäen tositteet, pitää säilyttää kuusi vuotta. Onneksi materiaalin ei tarvitse olla paperisena, vaan voit vaikkapa kuvata kuitit puhelimellasi ja pitää materiaalin tallessa digitaalisena. 

Tallenna kuitit kätevästi puhelimellasi Holvissa

Holvissa voit tallentaa kuitit helposti vain ottamalla niistä kuvan puhelimellasi.

Tilinpäätös ei ole toiminimille pakollinen

Tilinpäätös on tilikauden lopuksi tehtävä paketti, josta selviävät yrityksen keskeiset tunnusluvut sekä yrityksen tulos ja varallisuusasema. Tilinpäätökseen kuuluvat muun muassa aiemmin mainitut tuloslaskelma ja tase. 

Pientä liiketoimintaa pyörittävät yritykset on vapautettu tilinpäätöksen teosta, joten yleensä tilinpäätös ei ole toiminimiyrittäjille pakollinen. Ellet siis tarvitse sitä johonkin erityiseen tarpeeseen, voit säästää kirjanpidon kuluissa ja jättää tilinpäätöksen tilaamatta.

 

Verot – helpompaa kuin luulit

Verot voivat aiheuttaa lähinnä kylmiä väreitä, mutta yrittäjänä sinun on syytä ymmärtää, mistä niissä on kyse. 

Sinusta ei tarvitse tulla veroasiantuntijaa, mutta tutustumalla seuraaviin verotermeihin saat paremman kokonaiskuvan toiminimiyrittäjän verotuksesta.

 

Ennakkoperintärekisteri, ennakkoverot ja jäännösverot

Ennakkoperintärekisteri on verohallinnon ylläpitämä rekisteri, johon liittymällä ilmoitat hoitavasi verotuksesi kuntoon itse. Rekisteriin kuuluminen osoittaa, että asiakkaasi ei tarvitse tehdä maksamastaan työstä ennakonpidätystä, vaan sinä huolehdit verojen maksusta.

Kun olet rekisterissä, maksat ennakkoveroja. Ne määräytyvät ilmoittamiesi, eli arvioimesi, tulojen mukaan. Veroprosentti määräytyy vuosittaisten tulojen perusteella, samalla logiikalla kuin palkkatöissäkin. Vuoden alussa arvioit, kuinka paljon tuloja yritystoimintasi tuottaa vuoden aikana ja tästä summasta maksat veroa ennakkoon.

Verottaja määrittää, kuinka usein yrityksesi pitää maksaa ennakkoverot. Verojen määrästä riippuen tilität verot 2–12 kertaa vuodessa.

Jos olet arvioinut tulosi liian alhaisiksi etkä ole vuoden aikana maksanut tarpeeksi veroja, joudut myöhemmin maksamaan jäännösveroa. Voit kuitenkin vuoden mittaan muokata arvioitasi, joten ei haittaa, jos alkuvuoden arvio ei mene ihan nappiin.

 

"Voit vuoden mittaan muokata ennakkoveroarviotasi, joten ei haittaa, jos alkuvuoden arvio ei mene ihan nappiin."

Elinkeinotoiminnan veroilmoitus 

Elinkeinotoiminnan veroilmoitus, tai vuosiveroilmoitus, on kerran vuodessa keväisin toimitettava ilmoitus yrityksesi tuotoista, kuluista, varoista ja veloista. Veroilmoitus pitää toimittaa aina, myös silloin kun yritystoimintaa ei ole ollut.

Elinkeinotoiminnan veroilmoitus koskee yritystoimintaasi. Sen lisäksi saat oman henkilökohtaisen (esitäytetyn) veroilmoituksesi.

Holvi Bookkeeper -palvelussa kirjanpitäjä tekee veroilmoituksen puolestasi

Veroilmoituksen täyttö on se kohta, jossa moni yrittäjä kaipaa lisäapua. Holvi Zen -pakettiin kuuluu veroilmoituksen teko sekä lisäksi ennakkoverojen maksut sekä alvien ilmoitukset ja tilitykset. Ulkoista koko verostressi kirjanpitäjälle.

 

Alv-velvollisuus, alv-rekisteri, alv-ilmoitus

Arvonlisävero on tuotteesta tai palvelusta perittävä vero, joka kulkee yrityksesi kautta verottajalle – se ei siis ole yrityksesi rahaa.

Holvi_Icon_Alv-Velvollinen2_96x96

Yritys on alv-velvollinen, jos yrityksen liikevaihto ylittää 15 000 euroa vuodessa. Alv-velvolliseksi voi hakeutua myös vapaaehtoisesti, vaikka liikevaihto olisi alle alv-rajan. Tietyt alat eivät ole alv-velvollisia, eivätkä näiden alojen toimijat voi hakeutua alv-rekisteriin. 

Holvi_Icon_Alv-Velvollinen1_96x96

Ilmoittaudut alv-rekisteriin, kun rekisteröit yrityksesi. Ruksaa vain perustamisilmoituksessa kohta, jossa ilmoittaudut alv-velvolliseksi. Voit liittyä alv-rekisteriin myös myöhemmin muutosilmoituksella, mutta muista, että et voi alkaa veloittaa alvia ennen kuin olet ilmoittautunut rekisteriin.

 

Holvi_Icon_Alv-Rekisteriin_96x96

Alv-ilmoitus tarkoittaa laskelmaa, jossa ilmoitat keräämäsi alvit ja vähennät niistä maksamasi alvit. Näiden erotuksen sitten ilmoitat ja tilität verottajalle. Voit tehdä tämän joko itse tai jättää alvien laskemiset ja maksut kirjanpitäjällesi.

Alarajahuojennus hyödyttää pientä yritystoimintaa

Jos ilmoittaudut alv-velvolliseksi ja keräät alveja, mutta liikevaihtosi jääkin vuoden lopuksi alle 15 000 euron, voit hakea alarajahuojennusta. Tällöin saat pitää kaikki keräämäsi alvit ja voit laskea ne osaksi tulostasi. Alle 30 000 euron liikevaihdolla saat pitää osan alveista.

Kirjanpito, verot ja muut paperityöt – Holvi Bookkeeper toiminimille

Jos et halua pohdiskella alarajahuojennuksen kuvioita, valitse Holvi Zen -paketti. Jos tuloksesi jää alle rajan, kirjanpitäjä hakee sinulle alarajahuojennuksen tilikauden lopuksi.

 

Yrittäjävähennys keventää maksettavaa veroa

Toiminimiyrittäjänä saat vähentää tilikauden lopuksi 5 % yritystoimintasi tuloksesta. Tämä pienentää verotettavaa tuloasi, eli toisin sanoen maksat veroa 5 % todellista tuloasi pienemmästä summasta. Verottaja laskee vähennyksen puolestasi.

 

Hyvä kirjanpitäjä on paras sijoituksesi

Nyt sinulla on toivottavasti parempi kokonaiskuva yritystoimintasi numeropuolesta ja kirjanpidon termeistä. 

Seuraava askel: hyvän kirjanpitäjän hankkiminen. 

Mielenrauhaa yrittämiseen saat Holvista. Zen-palvelussamme kirjanpitäjä huolehtii puolestasi veroista ja kirjanpidosta, ja saat lisäksi tukea yritystoimintaasi suoraan chat-palvelussa. Kirjanpitäjämme ymmärtävät pienyrittäjää ja puhuvat sinun kieltäsi – eivät kirjanpitojargonia.

TUTUSTU HOLVI ZENIIN

 

Chat_icon